2008. július 7., hétfő

Vác



Mivel annyira, de annyira sokat ülünk itthon tétlenül mostanában, vasárnap Vácra kirándultunk.
Szégyen, hogy Zsófi már legalább 4 országban és 2 tengernél járt, látta a veszprémi, az esztergomi és az egri várat, Vácra viszont még soha nem jutottunk el, pedig kb. 30 km tőlünk… De most gondoltunk egyet, és egy barátnőm javaslatára útnak indultunk megnézni a(z állítólag) híresen szép belvárost. Nem csalódtunk! A székesegyházba csak Zsófival ketten mentünk be (azt mondta, ugyanolyan, mint az esztergomi bazilika), gyújtottunk mécsest a Papára gondolva, aztán megismerkedtünk a gyóntatószékkel is közelebbről (azért nem küldtem be „vallomást tenni”, csak bekukucskáltunk).
A Püspöki Palotát csak kívülről csodálhattuk meg, aztán észrevettük, milyen közel a Duna, így ott is sétáltunk egyet. Kifigyeltük, merről jönnek a fagyizó emberek, és mi is arra vettük az utunkat – gyümölcsnap ide vagy oda, egy cappucino azért nekem is lecsúszott. Közben csak gyűltek-gyűltek a biciklisek, autósok – kiderült, hogy épp a kompkikötőnél ülünk! Mondanom se kell, hogy egy percnyi hezitálás után már a kompon voltunk, csak úgy „carpe diem”-módra… Fogalmunk se volt, mi van a túlparton (tudhattuk volna, hogy Tahi, mert arra az oldalra minden évben kirándulunk), azt se tudtuk, mikor jövünk vissza, de azért átmentünk. És bár nagyon drága volt (a kétszer kétperces útért majdnem 2500 Ft-ot fizettünk), nem bántuk meg.
Kicsit csalódottan indultunk vissza az autóhoz, mert a székesegyházon kívül igazán szép épületeket, utcákat nem láttunk, ééééés ekkor jött a meglepetés, mert egyszer csak egy olyan téren találtuk magunkat, hogy elállt a lélegzetünk! Zsu, elismerem, nem túloztál, tényleg gyönyörű! Szeretem Szeged belvárosát, tetszik Győr és Pécs is, imádom Egert és Szentendrét, de ezekről TUDJUK, hogy szépek, Vácról miért nem? (És: 15 éve egy egész hetet töltöttem el egyszer Vácon, de erre a részre nem emlékszem, az hogy lehet?)
Pillanatnyilag ott tartunk, hogy immár a Vác környéki eladó házakat is nézegetjük…

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

:) Azért néha igazam van. :)))

HJuice írta...

Hát igen! Nem mindenben értünk egyet, de ha valamiben igen, azt elismerem, és ez a tanács most telitalálat volt...