2011. augusztus 15., hétfő

Lencsilány

Ha ezt a dalt énekelem Orsinak (általában lefekvéskor), az icipici lencsilánynál mindig beleszól, hogy "Te!", annyiszor hallotta már, hogy "Az Te vagy!", mivel Léna a második neve. Ez a kedvenc dala egyébként, de sok más is van, amibe egy-egy sor erejéig besegít.
Nagyon barátságos: az utcán, a játszótéren hangos "Szia!" és integetés jár minden ismerősnek, plusz a számára szimpatikus ismeretleneknek (néha az én szememmel nézve érdekes szempontrendszer alapján értékel, de ugye a gyerekek olyasmit is látnak, amit mi nem), viszont kezd távolságtartó lenni azokkal, akik felveszik vagy ölelgetik - ilyenkor az "inzultus" után rögtön hozzám szalad és átölel.
Értelemszerűen használja most már a "nem" mellett az "igen"-t is, ami szerintem ekkora gyerektől nagy dolog - Ákos még 2 évesen is maximum "jó"-t mondott, ha valamivel egyetértett.
Szókincséből kikopott az elsők közt megtanult "tessék", viszont a kapott dolgokat megköszöni, bár a legritkább esetben jönnek rá mások arra, hogy a "Szí!" igazából a "köszi" rövidítése. :)
Viszonylag sok szót használ, de többnyire csak a mindennapi érintkezésben számára fontosakat.
Eddig nagyon bátran csúszdázott egyedül, mostanában kezd a csúszda tetején félni - néha csak kapaszkodik két kézzel, olyankor vagy segítséggel csúszik le, vagy le kell venni.
Szereti nagyon, ha utánozzuk - ugyanazt csinálja ilyenkor, mint a nagyok, vagy akár a felnőttek: próbál minél bonyolultabb dolgokat "mondani" vagy csinálni, hátha elvesztem a fonalat, és nagyokat nevet, ha mégsem.
Kedvenc étele a tészta minden mennyiségben, leginkább kézzel fogyasztva. Villával is szívesen eszik, a kanállal mostanában nincs olyan jó barátságban. Én pedig (bizonyos keretek közt) úgy vagyok vele, hogy végre eszik... Nagyjából 9,2 kg most, ami már elfogadható, bár az életkorából és a születési súlyából számolva többnek kéne lennie. És bár vannak 6-9 hónapos babákra való ruhái, melyek egy részét tavaly október óta hordja, mostanában már nem aggódom ezen.
Tápszer és szopi után egyedül alszik el a saját ágyában, és átalussza az éjszakákat, ami szuper, de csak itthon működik. Ha más vigyáz rá nap közben, általában babakocsiban altatják.
A gyerektársaságot nagyon szereti, de azt már most simán jelzi, ha valamihez nincs kedve - eltolja, aki erőszakoskodik vele, vagy rászól, hogy "neee", aztán ott is hagyja - bár megszokta, hogy nyúzzák, nem egy áldozat típus. Szeret homokozni, kergetőzni, mászókázni, hintázni, táncolni, a benti játékok közül pedig az építés a kedvence.
Miért is szedtem össze így ezeket?
Mert a napokban másoknak is el kell majd mesélnem, milyen kislány Orsi, mit tud, mit szeret, mit hogyan szokott csinálni.
Úgy tűnik, szeptembertől bölcsis lesz...


4 megjegyzés:

AN(Y)A írta...

Akkor hát szeptembertől lesz egy bölcsised, egy ovisod és egy iskolásod. :O Izgalmas lesz!!!! :)

Na és Anya eközben mit fog csinálni? (gondolom nem otthon fogsz ülni és várni a családot haza)

Moncsi írta...

A lencsilány nálunk is bejön :)
Ez a bölcsi dolog izgi, majd ugye megosztod a tapasztalatokat. Félek, hogy nálunk is eljön (túl gyorsan) a bölcsi időszak.

Névtelen írta...

melyik bolcsi lett a nyero? nagyjabol egy kupacban lesz a bolcsi/ovi/suli vagy hatalmas koroket kell majd reggelente es delutanonkent vegigjarni?
izgalmas lesz eleinte, de Orsi biztos orulni fog a gyerektarsasagnak!
eszter

HJuice írta...

AN(Y)A, hogy mit fogok csinálni? Hát, tényleg nem ülök itthon... Köztisztviselek napi 8 (vagy több) órában...
Eszter, a Sün Balázs lesz a befutó, úgy tűnik. Ez Ákos ovijától 2 perc gyalog. A Micimackóval is szimpatizáltam,d e az reggelente nagyon messze lenne, pláne rossz időben.
Orsi épp mostanában kezd anyás lenni sajnos, de remélem, azért jól fogja magát érezni ott.