2009. február 4., szerda

Eurovíziós káosz

Rég írtam már zenéről, most se tervezem. Illetve szívesen írnék róla, de az Eurovíziós Dalfesztivál kapcsán szinte csak nagy magyar mellényúlásokról beszélhetünk. Kivétel ez alól SZERINTEM Rúzsa Magdi és Bayer Friderika szerepeltetése (ez utóbbi még valamikor az őskorban vezekelt nyilvánosan egy dallal, amire valamiért máig emlékszem - talán mert hajlamos vagyok én is a múlt dolgain rágódni?), de a többi magyar, akit én ezen a versenyen eddig fellépni láttam, bűnrossz volt, Charlie-val és Csézy-vel (haha) az élen. Gábor emlékszik arra is, amikor a Republic nyomta a Repül a bálnát (gondolom, magyarul, hiszen értelme nincs lefordítani), ez nekem nem rémlik, de biztos épületes lehetett.

Most Mark nyerte el az indulás jogát, de még tegnap, a YouTube-on megjelent kommentek alapján vissza is lépett, mivel kiderült, hogy a svéd dalszerző (állítólag tudtán kívül) átrázta őket, és egy olyan dalt adott át Mark producerének, ami 5 évvel ezelőtt az ottani Big Brother egyik adásában már lement. (Az idei megmérettetésen tudniillik csak olyan szerzemény adható elő, mely 2008. októbere előtt még nem hangzott el se színpadon, se televízióban. Ezen egyébként Magdi is majdnem elcsúszott, ha emlékeztek rá.)

Mark visszalépése után a zsűri választása Tompos Kátyára esett, akit én a Valami Amerika 2 előtt nem ismertem, bevallom. De abban ütős volt. Utánaolvastam, 2005-ben végzett a színművészetin, azóta több filmben is játszott, nagyjából tíz darabban kapott szerepet, és jelenleg a Nemzeti Színház társulatát erősíti. Hallottam sanzont énekelni, levett a lábamról. Különleges a hangja (valahogy mély, erős, de mégse rekedt, nem Keresztes Ildikósan mély), a színpadi jelenléte is említésre méltó, a dal (Magányos csónak) se rossz éppen, csak szörnyen átlagos, közhelyes, akár a szövegét, akár a dallamát, pláne ha a hangszerelését nézzük. Ezer hasonlót hallottunk már, különösen ezen a fesztiválon... A szerzemény egyébként a már említett film egyik betétdala, és pont annak való - színpadon véleményem szerint nem üt akkorát, bármilyen jól éneklik is el.
De ne legyen igazam.

4 megjegyzés:

#motherofdragons írta...

ezek a gondolatok járnak az én fejemben is... Tompos Kátyát abszolút mgfelelőnek tartom a dologra, de a dal... Még ha csak a filmben gondolkodunk, akkor is volt benne sokkal jobb, és eredetibb!

szilvie írta...

Teljesen igazad van, nagyon átlagos és nagyon sablonos a dal, sajnálom Kátyát előre is.
Évek telnek el és nem jönnek rá, hogy valami különleges kell. Amivel ki lehet tűnni. De ez a dal sajnos nem az.

Mondjuk az érem másik oldala, hogy a pontok sorsa a nemzetek közötti szimpatizáláson múlik. 70%-ban előre meg lehet mondani, melyik ország kinek fog pontot adni.

HJuice írta...

Kedves Picur!

Van valami oka annak, hogy nem férek hozzá a blogodhoz? (Nem a fotósra gondolok, hanem a családira, egyszerűen nem jön be.)

HJuice írta...

Ééééés: kiderült, hogy most már Tompos Kátya sem megy...
Kíváncsi vagyok a fejleményekre!
Lehet, hogy a magyarok is találnak egy elhízott, kopaszodó férfiénekest, aki hajlandó lesz flitteres latexcuccban és parókával a fején metálzenére hörögni???