2009. január 29., csütörtök

Kérdést intézek...

... Hozzátok, Kedves Olvasók!
És választ is várok, lehetőleg itt, a bejegyzés alatt.
Nem is titkolom, tanulni szeretnék Tőletek - ötleteket lopni, ha lehet, sőt, esetleg megnyugtatást, új nézőpontot is szívesen vennék. :)
Fixa ideámmá lett ugyanis, hogy a rendszeresség, némi rutin csempészése az életünkbe valamelyest leegyszerűsítené a dolgainkat. Tudom, a megszokott programok néha unalmasak, de pillanatnyilag számomra inkább az jelenti a terhet, hogy túlságosan is ad hoc módra alakul az életünk, és egy csomó mindenre nem jut idő. Lehet, hogy ilyenek vagyunk, és nem fog menni a változtatás, de azért megkísérlem. Tehát a kérdés:

Vannak bevált programpontok a heti (esetleg havi) időbeosztásotokban? Ha igen, mik ezek? Mennyire vannak kőbe vésve, és mennyire működnek?

Olyasmikre gondolok, hogy pl. minden hétfőn vasárnapi maradékot esztek vacsorára, vagy rendszerint szerdán jártok bevásárolni, a péntek mindig a takarításé, stb...

Kíváncsi vagyok, mennyire lennék képes a tapasztalataitokat a mi családunkban hasznosítani!
Minden választ előre is köszönök!

5 megjegyzés:

#motherofdragons írta...

na akkor:)
Mindig vasárnap délelőtt nagybevásárolunk. Egész hétre, családilag. Hétközben semmiért nem kell boltba menni. Ezt úgy csinálom, hogy mindig pontosan kitalálom a heti menüt, írok bevásárlólistát, és csak azt vesszük meg. Spórálshoz sem utolsó.
Általában szombaton nagytakarítok, amikor Szi itthon van, egyéb napokon a szintentartással kezdem a napot.
kettőnknek főzök minden nap ebédet, annyit, hogy az elég legyen 3unknak vacsorára, és Szinek másnap ebédre.

Én a mosás-vasalással állok hadilábon, de általában megbirkózom vele, csak arra nincs ilyen fix tervem:)

Hirtelen ennyi jut eszembe, de majd még gondolkodok:)

Zsuzsi írta...

Naszóval.
Mindennapos délelőtti-délutáni séta van (kivéve esős napokon). Nagybevásárlás pénteken, hogy hétvégén legyen itthon minden, és ne azzal menjen el az az egy nap. Takaritás:minden délután porszivás, heti egyszer fürdő nagytakaritás, portörlés kétnaponta. Főzés kb 2 naponta, kb 2 napi adag. Mosás csütörtök reggeltől estig a programok között. Ezek a ruhák másnapra le is száradnak. Vasalás nincs,kivéve Pisti ingei, de az reggeli feladat. Kb ennyi

éva írta...

Kedves HJuice,
Háromlányos Ágnes blogján keresztül jutottam hozzád, aztán Bakka és Pepe kalandjaihoz is - mindkét blog rögtön szívemhez nőtt.

Ráadásul a kérdésedre is lenne válaszom:
Az én barátnőm hűtőjén egy rövid excell-tábla díszeleg. Amelyen részletesen szerepel, hogy melyik nap milyen házimunkát végez el - pl. hétfőnként portöröl a gyerekszobában, kedden portöröl és ablakot tisztít a hálóban, szerdán kimossa a kádat, kitakarítja a vécét, csütörtökön portöröl a konyhában, pénteken lemossa az étkezőablakokat stb. - így aztán hétvégén szinte nem is kell takarítania. Azt hiszem létezik nála A és B hét. Részletesen, max. fél- vagy egyórás elfoglaltságokkal. És következetesen betartja. Sőt, az elvégzett munkát ki is pipálja a táblában. És mindig rend és tisztaság van náluk. És van két gyermeke. És irigylem. Nagyon.
Üdv,
éva

HJuice írta...

Kedves Éva!

Köszönöm a kedvességed, és a tippet is! És örülök, hogy Te is irigyled ezt a barátnődet... :)))
A táblázat legyártásáig még csak-csak eljutok (fejben nem olyan rossz házimunkázni), de a következetességgel komoly gondjaim vannak.
Mára például elő volt irányozva a lépcsőház felmosása, de már a múlt héten is csak felsöpörtem... (Igaz, terven felüli dolgokat is elvégeztem közben, de akkor mi értelme volt hetekre előre ütemtervet gyártani?! Mindegy, azt legalább élveztem...)

Névtelen írta...

Csak azt tudom, hogy hétfőn és csütörtökön viszik el a szemetet, ergo vasárnap és szerda este még jól meg kell pakolni a kukát :-)
Ennyi.
Pedig tudod, hogy én szeretem a rendszert, az előre tervezhetőséget :-) Érdekes módon a házimunkát viszont ad hoc jelleggel végzem. Meg a bevásárlást is. És általában fél 11-kor kezdünk el gondolkodni, hogy mi is legyen az ebéd. Úgyhogy nyugi, nem vagy egyedül. ;-)

Márti