2009. február 22., vasárnap

Szombat-vasárnap

Mivel a jövő hétvége igencsak eseménydúsnak ígérkezik, igyekeztünk most igazi családi programokkal tölteni a két napot. Na jó, szombaton nagyjából csak itthon tettünk-vettünk, bevásároltunk, de ma délelőtt játszóházba mentünk, délután játszótérre, este pedig lekoppintottuk EZT AZ ÖTLETET.

Még Ákos is szívesen segített, így:

(Aki elég figyelmes, az a legújabb púpot is kiszúrhatja a homlokán...)

A kész művek pedig:

Kár, hogy ma éjszakára újra kiadós havazást ígérnek, mert nálunk már szinte tavaszi hangulat volt...

2009. február 20., péntek

Törlesztek

Zsu kérésére megpróbálom számba venni a függőségeimet.

Mértéktelen evés
Pótcselekvés, tudom. Alapjáraton is szeretek enni (hajaj!), rosszabb időszakokban viszont szó szerint betegre tudom enni magam. Nem vagyok büszke rá; jó lenne ettől a késztetéstől örökre megszabadulni.

Tejeskávé
Igaz, hogy hosszú kávét főzök, igaz, hogy fél adagot iszom egyszerre, de napjában akár ötször-hatszor is. Érzem, hogy nem normális ennyit kávézni, és 5-6 órákat aludni hónapszám, de egyelőre nem tudok jobbat.

Internet
Hírek, időjárás, útvonaltervező, TV műsor, bankolás, Wikipédia, blogok, fórum, skype, msn, iwiw – napi szinten több órában. Néha úgy érzem, elcseszett idő, máskor úgy, ettől vagyok hatékony.

Tévé
Ezt már említettem egyszer. Szégyen vagy sem, nélkülözhetetlen az életemben. Sorozatoktól már nem függök: nézek jó párat, de nem okoz traumát, ha kimaradnak részek. Filmet szigorúan az elejétől vagyok hajlandó megnézni – ha az első két percről lecsúsztam, akkor majd legközelebb, ezenkívül a beszélgetős műsorokat (NEM a kibeszélős műfajt!) kedvelem.

Olvasás
Ahogy Évi barátnőmnek a számok, nekem a betűk a legjobb barátaim, de olyannyira, hogy még vezetés közben is elolvasok minden óriásplakátot, és két sávval arrébb is kiszúrom az ismerőst rendszám alapján. Sajnos én is többet olvasok immár a monitoron keresztül, de azért nincs nap, hogy ne vennék könyvet a kezembe.

Mozgás

Hasonló a helyzet, mint az evéssel: ha rákattanok, megszállottan csinálom, csak sajnos ez soha nem esik egybe a zabálós korszakkal. Ha egybeesne, mindjárt kevesebb gondom lenne magammal.

A kérdést pedig ezennel Ágnes kapja meg, kíváncsian várom, hogyan is vall a saját függőségeiről...!

2009. február 19., csütörtök

Királylány... (Kingának)

Anyamanya kreatív blogján merült fel a kérdés, hogy volt-e Zsófinak királylányos korszaka. A hirtelen fellelt képekből szemezgetve demonstrálom. Íme:

Itt kb. 2 éves lehetett...






A háttérben felfedezhetsz egy ismerős menyasszonyt... :)


Győri Édes reklámplakát :D

Van egy képe, amin bikiniben pózol valami egészen elképesztő, playmate-eket megszégyenítő módon! Talán jobb is, hogy azt nem találtam meg, úgyse merném feltenni...

Az egyik lépés

Ahogy tegnap írtam, lépésenként.
Így született meg legújabb "gyermekem" is: hetek óta formálódott a gondolat, aztán nem volt idő és alkalom a megvalósításra, de a dúlaképzés befejeztével, és Kinga bloggertársnőm :D inspirációjával végre útjára indult az új blog.
Életem egy konkrét szeletével foglalkozik, a dúlasággal. Várandósoknak, dúláknak, anyáknak, a szülés, a dúlai hivatás iránt érdeklődőknek írjuk majd terveim szerint dúlatársakkal közösen. (És persze azoknak a hozzám közel álló személyeknek, akiknek mindegy, mi az, ha velem kapcsolatos... :) )
Nagy szeretettel ajánlom Mindenkinek, és ha úgy érzitek, érdemes, tegyétek majd Ti is!

2009. február 18., szerda

Kifelé...

... jövök szépen a gödörből. De csak lassan.
Nem arról volt szó ugyanis, hogy rossz kedvem volt, most meg jobb a hangulatom. Igazából semmi nem változott. Csak beláttam, hogy valamerre azért menni kell. Megyek is. Lassan, lépésenként.

2009. február 17., kedd

Magam alatt

Ilyen-olyan okokból így érzem most magam. Vannak ennek fizikai tényezői is (például a fáradtság, a megfázás), de főként a körülöttünk zajló történések, és ezeknek az én életemre nézve várható hatásai, valamint feszültségek bizonyos körökben, bizonyos emberekkel - ezek így együtt nagyon pesszimistává tesznek most. Semmilyen téren nincs konkrét jövőképem, egyszerűen nem látom, hogy mit fogunk csinálni, hol leszünk egy, vagy két év múlva.
De most még csak nem is szorongok emiatt. Nem is érdekel. Rezignált vagyok.

2009. február 16., hétfő

Játszunk

Zsófi egy mentőautóval és egy rendőrautóval a kezében arra kér, adjak neki riasztásokat, ő pedig kivonul a helyszínekre, és segít a bajba jutottakon: újraéleszt, nyomoz, bűnüldöz. Kába fejjel (megfáztam), de kitartóan diszpécserkedem, irányítom őt betöréshez Újpestre, tömegbalesethez a Balatoni útra, rosszulléthez a Pipacs utcába, satöbbi.

Bejön Gábor, én kimegyek lázmérőt és aszpirint keresni, közben pedig ezt hallom:
- Halló, mentők? Azonnal jöjjenek, mert a tizedikről kiesett egy macska, épp egy idős ember fejére, és úgy összekarmolta, hogy fel se lehet ismerni. A bácsit.
- Lendőlszéd? Sziesszenek, melt ed capat szuhanc lám támadott, ész kivették a fodszolomat, asztán elszaladtak a Szidlideti ucca ilányába, nekem med ninc fodam!

Kétségtelen, szórakoztatóbb dolog Apával játszani…

2009. február 14., szombat

Pénteki nA-punk

6:20 Ébreszt a telefonom. Nem szoktam ilyet csinálni, de kérek tőle még 5 percet. Kezemben a telefonnal bóbiskolok hármat, majd mégis csak kimászom az ágyból. Kávéfőzés, tízórai, innivaló Zsófinak, tusolás, aztán ébresztem a többieket. Gábor viszi iskolába Zsófit, én közben készülődöm: hajvasalás, smink, pakolászás, mindez Ákossal.

8:05 Gábor visszaér a suliból, gyakorlatilag szinte leváltjuk egymást. Budakalászra indulok, a dúlaképzés helyszínére. Anikót nem tudom elérni telefonon, de azért bízom benne, hogy odatalálok homályos emlékek alapján is.

9:10 Káoszra érkezem. Anikó (az ő háza szolgál a képzés helyszínéül) hajnalban szüléshez ment, így bejutni se volt egyszerű, és még hátravolt a helyiségek kitakarítása, átrendezése, mindez a képzésre érkezettek jelenlétében. Van némi kapkodás, tanácstalanság, de végül minden megoldódik.

10:00 Kis csúszással, de elkezdjük a programot. Izgulunk, mert most debütál az újonnan kidolgozott képzési tematika. A csoport nagyon ígéretes, színes, érdeklődő. Mindannyian úgy érezzük, öröm lesz együtt gondolkodni. A hosszú kezdőkör után kis szünet, ilyenkor még élénkebb beszélgetések alakulnak ki, amiket nagyon nehéz abbahagyni, hogy visszaüljünk a helyünkre. Közben rendületlenül forralom a vizet teának, kávénak, Annával igyekszünk maximálisan kiszolgálni a dúlajelölteket. Időnként az elnökség épp ráérő tagjaival kutyafuttában konzultálunk, hogy mi az, ami jó, mi az, amit tanulságként le lehet szűrni, és/vagy amiről feltétlen beszélnünk kell. Emellett írom a számlákat, adom a pénzt a költségekre, és félek, nehogy valami időközben elfelejtődjön, összekeveredjen. (Hálátlan dolog pénztároskodni!)

14:00 Elszaladok a közeli kisboltba, mert pár dolog hiányzik. Közben felhívom Gábort, hogy megtudjam, mi a helyzet Ákossal, és újra elmondom, hogy süsse meg az előző este összekészített lasagne-t. A délutáni programra már nem ülök be, a konyhában teszek-veszek, így csak a hozzám eljutó mondatfoszlányokból tudom, mit csinálnak épp – azt azért így is érzékelem, hogy már első nap is vannak komoly tapasztalások, mély érzések, amik a felszínre törnek egy-egy kommunikációs gyakorlat során. A zárókörben sokszor elhangzik, mennyire MÁS élmény volt ez, és milyen furcsa lesz ezek után hazamenni. Mindenki nagy elvárásokkal tekint a következő napra.

18:10 Káposztásmegyerre indulok Erikáért, de közben Gábor hív, hogy Ákos egyszer csak elaludt. Ez mindenképp összezavarja az esténket, azt már világosan látjuk.

18:40 Hazafelé tartunk, közben Zsófi iskolai élményeiről beszélgetünk: hogy érzi magát az osztályban, hogy sikerült a farsang, a rajzverseny, ilyesmik. Hálás téma, remekül kitart hazáig.

19:20 Zsófi nagyon örül a maminak, engem nagyjából észre se vesz, pedig egész nap nem láttuk egymást. Nem baj, hagyom őket, hiszen Gáborral megint csak pár percet tudunk beszélni az esti koncert miatt. Neki már 8 előtt illik ott lennie, ahol játszanak, a terv szerint én majd csak később megyek utána (2 utcányira van a Rock Klub, ahol fellépnek). Miután elindul, gyorsan eszem valamit, közben intézek pár telefont, aztán hármasban beszélgetünk a nappaliban, arra várva, hogy Ákos bármikor ébredhet.

21:00 Gábor hív, hogy előreláthatólag tíz körül következnek ők. Általában csúszás van, de mivel épp ezen a helyen sikerült már egyszer lekésnem a koncertjüket, időben szeretnék indulni. Hezitálok, hogy felkeltsem-e Ákost, de aztán megoldja a gondom: nem sokkal azután, hogy letusolok, ébred magától. Örülök, mert már nagyon hiányzott! Ahogy a hálóban összebújva szoptatom, azt érzem, kizárt, hogy én ma még elinduljak valahova…

21:50 Megérkezem, és persze kiderül, hogy csúsznak. Még az első zenekar játszik, és Gáborék harmadikként következnek. Nem örülök, mert Erikát úgy hagytam otthon ¾ tízkor, hogy a két gyerek a konyha padlóján játszott, semmi hajlandóságot nem mutatva az alvásra. Végighallgatjuk a Volga Rakéta, majd a Söralátét koncertjét. Nem rossz egyik se, de most nagyon nem vagyok erre hangolva. Zavar a füst, a hangzavarban beszélgetéstől megfájdul a torkom, és folyton ásítanom kell. Furcsa látvány ez egy punk koncerten! Közben arra gondolok, amit a dúlaképzésen többen is mondtak, hogy milyen furcsa lesz ebből a közegből hazamenni – mit szólnának vajon EHHEZ a közeghez? :D Kétségtelen, nekem is túl éles a váltás.

23:07 Végre Gáborék a színpadon. Az első két szám nagyon vacak, de aztán bemelegszik mindenki, a közönség pedig igazán hálás. Nagyon jó hangulatú koncert kerekedik, és látom, hogy a színpad előtt ugráló srácok őket is lelkesítik.

0:10 Hátravan még a Higgadt trágya nevű zenekar, de mi úgy döntünk, őket már kihagyjuk, hiszen fogalmunk sincs róla, mi vár ránk itthon. Sietünk haza, ahol mami és a két gyerek együtt alszik, egy ágyban, mi pedig a nappali szőnyegére ágyazunk magunknak, mert a kanapé kinyitásával nem akarunk zörögni. Kicsit kemény, kicsit fázom, de már mindegy. Elájulok, és alszom hajnali 5:26-ig, amikor Ákos ébreszt.

Mikor írjak így blogot?!

2009. február 9., hétfő

Példás szülők

Rengeteg program, intéznivaló adódik mostanában: iskolai dolgok, koncertek, régiós dúlatalálkozók, dúlaképzés, és az ezekhez kapcsolódó teendők. Nem egyszerű egyeztetni, hogy mikor ki hozza-viszi a gyerekeket, ki vigyáz rájuk délután, ki alszik nálunk este, stb. Talán nem csoda, hogy időnként szervezési hibák is becsúsznak, de hogy mekkorák… Ma például ugyanúgy otthagytam Zsófit az iskolában, mint más hétfőkön, pedig múlt héten beírtam, hogy nem kérünk ügyeletet. Szerencsére nem jelentett különösebb gondot, de azért elszégyelltem magam!

A másik két bakit szerencsére csak tervezési szinten követtük el.

1. Csütörtökön farsang. És én nem lehetek ott. Úgy beszéltük meg, hogy míg én Keszthelyen leszek, Gábor itthon marad, így ő intézi a jelmezbe öltözést, viszi a sütit, miegymást, fotókat készít (na hiszen!), majd hazahozza Zsófit – mindezt Ákossal „súlyosbítva”. Közben kiderült, hogy a farsangot kettőtől, a napköziben tartják meg, szülők nem kellenek, a sütit és a jelmezt reggel kell bevinni. Megkönnyebbülten mondtam Gábornak, hogy akkor mégis be tud menni dolgozni csütörtökön, hiszen úgyse kell kora reggel indulnom, simán belefér, hogy én vigyem reggel Zsófit iskolába. Csak jóval később esett le mindkettőnknek, hogy hoppá, Ákos is a világon van, rá akkor is vigyázni kell…

2. Arról beszélgettünk, hogy pénteken reggel, amikor Budakalászra megyek, beadom anyósomhoz a gyerekeket, majd este, hazafelé felveszem őket így együtt, és ő vigyáz majd Zsófiékra, míg mi koncertre megyünk. Remek ötlet volt! De elkezdtünk agyalni, hogy valami mégse stimmel. Igen, Zsófinak iskolába kell menni, onnan pedig hazajutni valahogy délután. Az optimális megoldás kidolgozása még folyamatban van…

Lehet erre mentség a túlhajszoltság?
És a ritka blogolásra???

2009. február 4., szerda

Eurovíziós káosz

Rég írtam már zenéről, most se tervezem. Illetve szívesen írnék róla, de az Eurovíziós Dalfesztivál kapcsán szinte csak nagy magyar mellényúlásokról beszélhetünk. Kivétel ez alól SZERINTEM Rúzsa Magdi és Bayer Friderika szerepeltetése (ez utóbbi még valamikor az őskorban vezekelt nyilvánosan egy dallal, amire valamiért máig emlékszem - talán mert hajlamos vagyok én is a múlt dolgain rágódni?), de a többi magyar, akit én ezen a versenyen eddig fellépni láttam, bűnrossz volt, Charlie-val és Csézy-vel (haha) az élen. Gábor emlékszik arra is, amikor a Republic nyomta a Repül a bálnát (gondolom, magyarul, hiszen értelme nincs lefordítani), ez nekem nem rémlik, de biztos épületes lehetett.

Most Mark nyerte el az indulás jogát, de még tegnap, a YouTube-on megjelent kommentek alapján vissza is lépett, mivel kiderült, hogy a svéd dalszerző (állítólag tudtán kívül) átrázta őket, és egy olyan dalt adott át Mark producerének, ami 5 évvel ezelőtt az ottani Big Brother egyik adásában már lement. (Az idei megmérettetésen tudniillik csak olyan szerzemény adható elő, mely 2008. októbere előtt még nem hangzott el se színpadon, se televízióban. Ezen egyébként Magdi is majdnem elcsúszott, ha emlékeztek rá.)

Mark visszalépése után a zsűri választása Tompos Kátyára esett, akit én a Valami Amerika 2 előtt nem ismertem, bevallom. De abban ütős volt. Utánaolvastam, 2005-ben végzett a színművészetin, azóta több filmben is játszott, nagyjából tíz darabban kapott szerepet, és jelenleg a Nemzeti Színház társulatát erősíti. Hallottam sanzont énekelni, levett a lábamról. Különleges a hangja (valahogy mély, erős, de mégse rekedt, nem Keresztes Ildikósan mély), a színpadi jelenléte is említésre méltó, a dal (Magányos csónak) se rossz éppen, csak szörnyen átlagos, közhelyes, akár a szövegét, akár a dallamát, pláne ha a hangszerelését nézzük. Ezer hasonlót hallottunk már, különösen ezen a fesztiválon... A szerzemény egyébként a már említett film egyik betétdala, és pont annak való - színpadon véleményem szerint nem üt akkorát, bármilyen jól éneklik is el.
De ne legyen igazam.

2009. február 2., hétfő

Blogolni jó!

Épp ma egy éve kezdtem el ezt a blogot.
Akkor még úgy terveztem, csak meghívóval lehet majd hozzáférni, de mivel ennek a technikai feltételeit lusta voltam kinyomozni, ez nem valósult meg, és már nem is fog. Sőt…
Örülök minden olvasónak, és mára odáig jutottam, hogy néha elszomorít, ha egy kérdésemre csak két-három válasz érkezik, holott a bejegyzést magát negyvennél is többen olvasták már a közzététel napján (bizony, attól még, hogy nincs számláló az oldalon, a Nagy Testvér figyel ám…).
Köszönöm Nektek, akik névvel és képpel felvállalva olvastok, köszönöm mindenkinek, aki névtelenül, vagy hozzászólását aláírva kommentel, és annak is, aki inkább csak olvas, és más csatornákon jelzi a véleményét. És természetesen minden további Érdeklődőnek, akiről az égvilágon semmit nem tudok. Csak azt, hogy van.